Юрий Нестеренко

Пустиння буря-2 или WinWars 2002

Компанията "Microsoft" подписа контракт с американските военни за разработка на програмно обезпечение за нови видове въоръжения
(От инернет)

 

 

01.04.2002, 4:30.
Саудитска Арабия. База на Американска ВВС.

Лейтенант Джон Фолкон за последен път махна с ръка на приятелите и влезна в кабината. Той е преизпълнен с чувство на гордост. Как не, след като му е поверена такава чест! Той узнал това от генерал Брейк, който казал:

- Поверена ви е голяма чест, лейтенант. Вие ще извършите първия боен полет на новия свръхсекретен самолет F-22M.
- "М" означава "модифициран" ли? - попитал Фолкон.
- "М" означава "Microsoft", - отвърнал генерала. - Самолета напълно е преоборудван от тези момчета. Те ни уверяват, че сега бойните задачи могат да се изпълняват и от най-големия идиот. Но ние за първия път сме избрали вас, като един от най-добрите ни пилоти. Вие сте длъжен да унищожите иракски ядрен център.
- Можете да пратите съболезнования на Садам още сега, сър - отвърнал Фолкон.

Лейтенанта по навик закопчал коланите и чак тогава обърнал внимание, че таблото с приборите неимоверно много се отличава от стандартното. Приборите били станали по-малко и затова на свободното място лежала двуботонна мишка, незнайно защо метална. Фолкон вдигнал рамене и включил централното захранване. На прозрачен фронтален екран, на фона на откриващите се от кабината небе с редки облаци, изникнал надпис: Microsoft Winwars 2002. След това от самосебе си заработили двигателите, и пуснали закрилките в предстартово положение.

- Поздравяваме ви с изобретяването на Winwars 2002! - съобщил екрана. - Сега войната ще стане много по-удобна, вашия некомфорт е намален, а поразяването на целта е увеличен! Съвет за деня: преди кацане спускайте шасито.
- Орел-1, полета е разрешен, - чуло се в шлемофона.
- Още не съм попитал, - удивил се Фолкон.
- Не ви и трябва. Plug"n"Play, - пояснил наземния контрол.

Самолета, стремително набрал скорост, понесъл се по полосата и скоро вече бил във въздуха.

- Сега Winwars 2002 ще направи инсталация на вашия боен запас на избраната цел, - съобщила системата. - Избрана цел: иракски ядрен център.

Фолкон от любопитство натиснал бутона "промяна" и видял дълъг списък, сред който прочел обекти по целия свят наред с Белия дом и базата, от която токущо бил излетял. Фолкон бързо натиснал "отказ".

- Изберете типа на инсталацията: Минимален - над обекта ще бъдат пуснати само бомби; Нормален - над обекта ще бъдат пуснати бомби и ракети; Пълен - над обекта ще падне целия самолет.

По премълчаване системата предлагала втория вариант, и Фолкон, опасно докоснал третия, решил да не спори с нея.

- Сега ще бъде тествана производителността на вашата машина. Затворете очи, за да избегнете повреждане при смяна на режима.

Двигатели изревали от форсирането, и очите на Фолкон действително едва не изсочили от орбитите си от чудовищното натоварване. Започнал истинския ад: самолета се мятал на всички посоки, сривал се в кратко пикиране и правил немислими виражи... Най-накрая лейтенанта дошъл на себе си; тъмнината пред очите му се разсеяла, мотаещата се по цялата кабина мишка отново паднала на мястото си.

- Вие ползвате самолета Lockheed F-22 с два двигателя Прат-Уитни, - невъзмутимо съобщила системата. - Максималната скорост е 1 451 мили в час. Съвет на деня: не повишавайте тактовата честота на турбината повече от указаната от производителя. Време за инсталацията - 0:34:16.

Същият ден, 4:52.
Небето над Ирак.

В долния край на екрана бавно пълзяла синя ивица с проценти. Системата между другото рекламирала Winwars за танкове, подводници и морски пехотинци, а така също обещавала за всички самолети добавяне на аплет "Камикадзе 1.01". Смяната на картинките подействала на Фолкон приспивно; от полусъненото му състояние го изкарал звук на звънец. На радара светела зелена точка.

- Намерено е ново устройство: противников самолет! - радостно съобщила системата.

Фолкон вече искал да изпълни стандартно бойно обръщане когато забелязал бутон "Отстраняване" и кликнал по него с мишката.

- Уверен ли сте, че искате да премахнете самолета на противника? - подозрително попитала системата.
- Още как! - Фолкон кликнал "Да".

Иракския изтребител изчезнал от радара.

- Толкова бързо? - учудил се лейтенанта. - Ну Microsoft дает!

Той даже с уважение започнал да изучава появяващите се на екрана реклами на Winwars за пилоти-инвалиди, обаче от това занимание го отвлякла ракета, прелетяла над самата кабина. Фолкон с неудомение се обърнал и видял иракски прехващач.

- Какъв си ти, твойта мама..." - възкликнал Фолкон и забелязал, че от незабелезимата иконка на RecycleBin в ъгъла на екрана стърчи нарисувана опашка на самолет. Лейтенанта яростно кликнал по иконката и натиснал "Изчистване".

- Уверен ли сте, че искате физическото премахване на противниковият самолет? Неговото въстановяване ще бъде невъзможно, - предупредила системата.
- ДА! - ревнал Фолкон, докопвайки се до мишката.

Изпод крилата се откъснала Sidewinder и оставяйки след себе си бяла пушечна следа се заклатила срещу прехващача. Последвал взрив и отломките на вражеската машина полетели към земята.

- Намерено е ново устройство: ракета "земя-въздух" - подела системата и замлъкнала в размисъл. Напразно Фолкон блъскал по мишката гледайки как зловещата точка пълзяла към центъра на радара. Най-накрая системата излязвал от вцепенението:

- Не мога да намеря драйвер за това устройство. Поставете диска с драйверите и натиснете "ОК".

С ругатни Фолкон натиснал "Търсене".

- Близко съответствие: ръчни гранати, - зарадвала го системата. - Прилагане?

Фолкон дръпнал в страни ръчката, минавайки в противоракетна маневра. Твърде късно. Самолета потръпнал от взрив. Извеждайки с много труд повредната машина от пикиране, пилота кликнал по бутона "Система". Под реда "Ляво крило" светели жълти триъгълници с въпросителни знаци "Елерон" и "Закрилка", но в останалото се отървал евтино. Синята ивица продължавала да тече долу, показвайки 82% и той все още имал шанс да изпълни заданието. Радара показвал още два вражески самолета, но те останали назад и Фолкон особено не се безпокоил за тях. Той знаел, че тези иракски антики просто няма да догонят свръхскоростния F-22. Обаче самолетите се приближавали. Фолкон с неудомение погледнал на скоростомера и разбрал, че скоростта му пада бързо.

- Какво по дяволите?! - възкликнал лейтенанта. - Двигателите са наред, и гориво има!

На екрана през това време започнал ожесточено да премигва изожрацението на пясъчен часовник. Стрелките на приборите се движели на кратки тласъци или за дълго застивали на едно положение.

- Недостатъчно свободна памеетм - стигнала до обяснение системата. - Разтоварете излишните задачи.

Фолкон извикал списъка на задачите, опитвайки се да разбере, какво означават наименованията от типа winppl или v666apl и кое от тях е излишно. Междувременно двигателите почти замлъкнали, скоростта паднала до критична: още малко - и самолета щял да падне долу. Шашардисани от такава тактика на въздушен бой присвистели отстрани, единят в ляво, другият в дясно и без да могат да излязат от вцепенението се разбили пред носа на Фолкон. Лейтенанта през това време търсил в списъка реда "Проследяване на противника", редом с който в скобки стояло: "[не отговаря]" и натиснал "ОК". Екрана на радара загаснал, но затова пък самолета отново започнал да набира скорост. Синята ивица показвала вече 99%, а ето, най-накрая и 100. Фолкон с неудомение гледал към земята: пустинята долу съвършенно не наподобявала от изучените спътникови снимки на ядрения център. Между другото същото разбрала и системата и ето защо след числото 100% се появило 101, а след това 102...

На 106 екрана се залял от синева и се появил надпис: "Грешка 000000e, извикан е модул VXD0000(0) от модул VXD0000(0). Възможност за нормално продължаване на полета. Вие можете да натиснете Eject за катапултиране, или който и да е друг клавиш за продължение. Внимание: при катапултиране ще загубите целия несъхранен самолет.

Фолкон все още не се канел да катапултира, особено като отпред, най-накрая, се показал ядрения център. Разбрал, че на Microsoft повече не може да се осланя, лейтенанта се приготвил да извърши ръчно хвърляне на бомбите. Той започнал да снижава самолета докато отметката на системата за прицелване се наложил на целта. Yessss! Фолкон ударил бутона.

Нещо проскърцало, и изскочило ново съощение: "Бомболюка извърши недопустима операция и ще бъде затврорен".

С проклятие Фолкон дръпнал ръчката към себе си, за да изкачи машината отново нагоре. Но самолета продължавал бързо да се снижава. Лейтенанта трескаво движел мишката по пада, търсейки причината.

- Джойстика не се намира - прочел той най-накрая.

Разбрал, че да върне системата в работно състояние може само рестартиране, Фолкон изключил и включил захранването на пулта.

- Предишния полет завърши некоректно, - съобщила му системата. - Натиснете, който и да е клавиш, за започване цялостна проверка на самолета.

- По дяволите, - ревнал Фолкон, натискайки "отказ".

Появила се началната страница на Winwars 2002; системата бавно започнала бавно да се зарежда. До земята оставали броени метри.

- Системата в ключена в безопасен режим, - най-накрая се изписало на екрана. - В този режим са изключени функциите на полета и използването на оръжия, вие можете само да карате по пистата.

Разбирайки, че повече нищо не може да направи, Фолкон тряснал "Eject", очаквайки, че в този момент ще бъде изстрелян капака на кабината, а след това могъщ удар отдолу ще го изхвърли във въздуха. Но вместо това на екрана се появил поредния въпрос:

- Уверен ли сте, че действително искате да катапултирате?
- ДА!!! - страшно закрешял Фолкон, гледайки приближавщата се насреща земя.
- Изчакайте, следва подготовка за катапултиране, - невъзмутимо информирала системата и загаснала в расмисъл...

2.04.2002, 13:20.
Багдад. Дворец на Саддам Хусеин.

- По такъв начин, - бодро докладвал генерала, - благодарение на самоотвержените усилия на нашите летци, встъпили в неравномерна схватка с американските агресори се удаде да отстоим безопасността на ядрения център и беше унищожен новия секретен самолет на противника...
- Да? - тежкия поглед на диктатора се отперил в лицето на докладчика и той бавно навел поглед. - Наистина, неравна. Три срещу един, и имат късмет, че не оцеляха, тъй като въпреки всичко той долетя до центъра. Ако нещо е спасило центъра, то то е милостта на Аллаь.

Генерала се покрил със студена пот. Разбрал, че него сега никаква милост на Аллах няма да го спаси.

- Имаш 30 секунди, за да се оправдаеш, - лениво подхвърлил Саддам.
- Ето!, - възкликнал генерала, вадейки от кутия блестящ компакт диск. - Това намерихме сред отломките на самолета. Върха на американските компютърни технологии! Нова програма за управление на бойни техники!
- Но какво пък, появи ти се малък шанс, - дикратора се завъртял в креслото. - За три седмици това е длъжно да бъде поставено на всички бойни машини на нашта армия.
- Ще бъде изпълнено, господин Президент! - възкликнал генерала...

След три седмици и един ден Ирак безусловно капитулирал.Если вам понравилось прочитанное, пожалуйста, поддержите автора любой суммой:
или BMC (разовые пожертвования или постоянное спонсорство) или Patreon (подписка) или Zelle (из США) для georgeyright@gmail.com или Wise (не из США) для: Номер счета 7010141420 Код банка(Routing Number) 031100649 Банк Discover Bank Имя George Right или криптовалюты: BTC 14ozyVuh2myB1Nxqz2wVQ2vfXtgd8mP7ov ETH 0x311b5964C36098CCe66885cb373A727D2B7Bd840

Постоянный адрес этой страницы: http://yun.complife.info/miscell/winwars_b.htm